The site is under maintenance. Please bear with us. View Complete Changelogs here. View
Views

GK Questions and Answers on Gandhi Jayanti




Gandhi Jayanti is celebrated in India on 2nd October every year to commemorate the birthday of Mahatma Gandhi, the "Father of the Nation". It is one of the three national holidays in India. Let us solve some interesting questions about Mahatma Gandhi and Gandhi Jayanti.

Gandhi Jayanti is a national holiday. On this day government offices, post offices are closed. Other businesses, stores, organisations may be closed or have reduced opening hours. 

He is remembered for his unforgettable contribution in the struggle of freedom. The novel technique that Mahatma Gandhi developed in the freedom struggle movement was "Satyagraha" a non-violent mass struggle.

Questions

1. Who said “Live as if you were to die tomorrow. Learn as if you were to live forever.”

A. Mahatma Gandhi

B. Pt. Jawaharlal Nehru

C. Lal Bahadur Shastri

D. Sarojini Naidu

Ans. A

Explanation: This is the famous quotation said by Mahatma Gandhi.

2.When is the International Day of Non-Violence celebrated?

A. 14th August

B. 16th May

C. 8th October 

D. 2nd October

Ans: D

Explanation: The International Day of Non-Violence is observed on 2nd October every year to promote non-violence through education and public awareness. In 2007, the UN General Assembly came up with the resolution A/RES/61/271 to establish the International Day of Non-Violence.

3.What was the title given by Mahatma Gandhi to his Gujarati translation of "Unto This Last"?

A. Manavta

B. Sadbhavna

C. Sarvodaya

D. Ahimsa

Ans: C

Explanation: Mahatma Gandhi translated Unto This Last into Gujarati under the title of Sarvodaya in 1908.

4. Mahatma Gandhi was born in which place?

A. Porbandar

B. Madhya Pradesh

C. Karnataka

D. Andhra Pradesh

Ans: A

Explanation: Mahatama Gandhi was born on 2 October, 1869 at Porbandar, Gujarat.

5.Which of the following slogans is associated with the name of Gandhi ji?

A. Do or Die

B. Tum mujhe khoon do main tumhe azaadi dunga

C. Swaraj is my birth-right

D. Jai Hind

Ans: A

Explanation: Mahatma Gandhi gave slogan “Do or Die” during Quit India Movement which began in August 1942.

6.When Mahatma Gandhi and his volunteers started Dandi March?

A. 1928

B. 1930

C. 1931

D. 1933

Ans. B

Explanation: Mahatma Gandhi and his volunteers on 12 March, 1930 started Dandi March. It was the start of Civil Disobedience Movement.

7. How many days did Mahatma Gandhi and his volunteers took to cover 24 mile journey from Sabarmati Ashram to Dandi?

A. 24

B. 20

C. 21

D. 17

Ans: A

Explanation: Mahatma Gandhi launched Civil Disobedience Movement with his famous Dandi March which was started on 12 March, 1930 and ended on 6 April, 1930. Dandi March is also known as Salt Satyagraha.

8. Sabarmati Ashram is located at which place in India?

A. Rajkot

B. Ahmedabad

C. Pathankot

D. Baroda

Ans: B

Explanation: Satyagraha Ashram was built by Mahatma Gandhi his first ashram on 25 May, 1915 in Ahmedabad when he returned back from South Africa to India with his 25 inmates. Later, it was shifted to the bank of river Sabarmati in July 1917 and named it as Sabarmati Ashram.

9. Which of the following books are written by Mahatma Gandhi?

A. The Story of My Experiments with Truth.

B. Hind Swaraj

C. Satyagraha

D. All the above

Ans. D

Explanation: All the above mentioned books are written by Mahatma Gandhi.

10. Which of the following was the first movement of Mahatma Gandhi in India?

A. Champaran Satyagraha

B. Bardoli Satyagraha

C. Dandi March

D. Kheda Satyagraha

Ans: A

Explanation: The first Satyagraha was started in 1917 by Mahatma Gandhi in Champaran district of Bihar.

11. In 1920, which movement was started by Mahatma Gandhi?

A. Khilafat Movement

B. Kheda Movement

C. Non-Cooperation Movement

D. Civil-Disobedience Movement

Ans. C

Explanation: Non-Cooperation movement was started by Mahatma Gandhi in 1920.

12. Which of the following quotations are written by Mahatma Gandhi?

A. “You must be the change you wish to see in the World”.

B. "First they ignore you, then they laugh at you, then they fight with you, then you win."

C. "Happiness is when what you think, what you say, and what you do are in harmony."

D. All the above

Ans. D

Explanation: All the above quotations given in the options are written by Mahatma Gandhi. 

13. Who portrayed Mahatma Gandhi in the 1982 film Gandhi?

A. Ben Kingsley

B. Roshan Seth

C. John Gielgud

D. None of the above

Ans. A

Explanation: In Gandhi film, the role of Mahatma Gandhi was played by Ben Kingsley and Nathuram Godse by Harsh Nayyar.

14. In which year Mahatma Gandhi was named the Man of the Year by the Time Magazine?

A. 1930

B. 1932

C. 1935

D. 1936

Ans. A

Explanation: In 1930, Gandhi was named the Man of the Year by the Time Magazine

15. When Mahatma Gandhi was assassinated?

A. 30 December, 1947

B. 30 January, 1948

C. 30 February, 1948

D. 30 March, 1948

Ans. B

Explanation: Mohandas Karamchand Gandhi was assassinated on 30 January 1948 by Nathuram Godse.

These were some interesting questions about Mahatma Gandhi and about his life. Hope you liked it! For more Informative Topics Subscribe our Subscribe our YouTube Channel

Follow Me On Facebook Page.. 

Zakir Ayoub

Thanks For Showing Intrest Share This To Your Dearest Friends..

Did you find this post useful?
Getting Info...

About the Author

Zakir Ayoub is passionate about taking complex topics and teaching them efficlently. He is Also a student and loves Interacting with students. Under his guldance many students have cracked Tough exams.

Post a Comment

Comments are moderated. They will be published only if they add to the discussion in a constructive way. If you disagree, please be polite. We all want to learn from each other here. Please check our Comment Policy page before commenting. Check the "Notify me" box to get notified via email when someone replies to a comment.
Cookie Consent
We serve cookies on this site to analyze traffic, remember your preferences, and optimize your experience.
Read More

REGISTRATION

Rs.
*Registration is absolutely free, we will not charge a single penny.

Register Now It's Free

Read Frequently Asked Question here