The site is under maintenance. Please bear with us. View Complete Changelogs here. View
Views

300 Most Expected Questions for JKSSB Exams

300 Most Expected Questions for JKSSB Exams....



We have Covered all the Topics of J&K General Section as given below :


(1) Lakes and Rivers of J&K  

(2) Tourist and Historical Places of J&K 

(3) Constitution of J&K

(4) Jammu and Kashmir RTI Act 

(5) History of J&K

(6) Indus Water Treaty 

(7) Important Crops, Climate and Transport

(8) Important Power Projects of J&K

(1) Expected Questions on Indus Water Treaty :


1) Indus Water Treaty is a water sharing treaty between which countries?

Ans India and Pakistan

2) Who acts as a Mediator, in the Indus Water treaty?

Ans World Bank, previously known as International Bank for Reconstruction and Development.


3) On which Date, Indus Water treaty was signed?

Ans 19th Sept, 1960

4) Who were the Signatories to Indus Water Treaty?

Ans Pt. Jawahar Lal Nehru and General Ayub Khan.

5) Who can given the concept of Indus Water treaty?

Ans David Lilienthal

6) Who was the president of World Bank at the time of singing the treaty?

Ans E. R Black

7) Which rivers are involved in Indus Water treaty?

Ans Western Rivers: Indus, Jhelum and Chenab
Eastern Rivers: Ravi, Sutlej and Beas

8) As per the provisions of treaty, India was given control of which rivers?

Ans Eastern Rivers (Ravi, Sutlej and beas)

9) Which rivers are allocated to Pakistan for exclusive use?

Ans Western Rivers (Chenab, Jhelum and Sindh)

10) How much water India can use from the Indus River?

Ans 20%

11) What is the duration of transition period in which India was bound to supply water to Pakistan from eastern rivers?

Ans 10 years

12) Who is the governing body for Indus Water treaty?

Ans Indus Water Commission

13) Who was the President of Pakistan at the time of singing the treaty?

Ans Ayub Khan

14) Which navigation project is stopped in 1984 due to Indus Water treaty?

Ans Tulbul Navigation Project

15) Which Indian state is worst affected by the Indus Water treaty?

Ans Jammu and Kashmir

16) Which country received one time Compensation, as per the Indus Water Treaty?

Ans Pakistan

17) Why the 10 year Transitions period was given to Pakistan?

Ans For Building the Canal system for Western rivers

18) When did the 10 year Transition period ended?

Ans 31st March, 1970

19) In case of dispute between 2 countries regarding Indus Water treaty, which is the next higher authority to intervene?

Ans International Court

20) Recently Pakistan had approached World Bank flagging concerns for which power project?
2
Ans Kishanganaga project

(2) Expected Questions on J&K RTI Act :


21) When the RTI Act was first enacted in J&K?

Ans: 7th Jan, 2004

22) Who was appointed as the First Chief Information Commissioner of J&K?

Ans G R Sufi

23) When the J&K RTI Act 2004 came into force?

Ans: 30th June, 2005.

24) What is the application fee for filing RTI Application?

Ans Rs 10

25) In which Language, we can file the RTI application?

Ans English, Hindi and Urdu

26) What is the Time Frame for Public Authority to reply to the RTI Application?

Ans 30 Days

27) When JK RTI Act 2009 came into force?

Ans 20th March, 2009

28) Under which section of RTI Act 2009, an applicant can make a request for obtaining Information?

Ans : Section-6

29) What is the mode of payment of Application fees?

Ans: Postal Order, Bank Draft, or against a proper receipt

30) Under which section of RTI Act 2009, public authority is bound to provide information?

Ans Section3

31) How many chapters are there is J&K RTI Act 2009?

Ans: 5 Chapters

32) Which section provides Exemption from Disclosure of Information?

Ans Section-8

That means, If, you ask for information, that falls, in Section-8 and 9, will be rejected

33) What is the time frame for providing information, if it relates to the Life and Liberty of a person?

Ans 48 hours

34) Which section deals with the appointment of State Information commissioner?

Ans Section 12(5)

35) As per J&K RTI Act 2009, Who is a Third Party?

Ans : A person other than citizen making request for information

36) In case, you are not satisfied with information provided by public authority, what you can do?

Ans: You have to make the First appeal to Appellate authority.

37) Which section gives the rule making power to the J&K Government?

Ans: Section-24

38) Which Chapter deals to Right to Information and Obligation of Public Authorities?

Ans  Section II

39) What is the penalty provision under the J&K RTI Act 2009?

Ans For each day of delay in providing information, PIO had to pay a penalty of Rs 250 Per Day, and maximum amount should not exceed Rs 25000.

40) Which section provides for removal of State Chief Information Commissioner?

Ans: Section 14

41) Which section deals with Powers and Functions of Information Commission?

Ans Section-15

42) Which section provides for making an appeal to public authority?

Ans Section 16

43) What is the Time specified for making the First appeal ?

Ans Within 30 Days of getting the reply of RTI Application.

44) Which section deals with the Jurisdiction of courts?

Ans Section 20

45) Which part of J&K RTI Act deal with Miscellaneous Information?

Ans Chapter-V

46) Which section deals with Third Part Information?

Ans Section 11

47) Which section provides that ACT not to apply to a few organizations?

Ans Section-21

48) Which Chapter Deals with Preliminary Information?

Ans Chapter-I (Section 1 & 2)

49) Which Section provides relief to Information Seekers for Protection of Action taken in good faith?

Ans: Section-18

50) Which section provides for Obligation of public authorities?


Ans: Section-4


(3) Expected Questions on Rivers and Lakes of J&K :


51) Which river in also known as Suryaputri?


Ans Tawi River



52) Which river is popularly known as “The Veth” in Local Language?



Ans Jhelum



53) Sindh (Indus) river has its tributary in Ladakh known as?



Ans Zanskar Nallah



54) From where the Chenab Originates?



Ans Snowbed Baralacha (Pangi Valley in Chamba)



55) From where River Tawi Originates?



Ans Kali Kundi Glacier near Sewajdhar in Baderwah (Doda District)



56) At which point Kishanganga Joins Jehlum?

Ans Domel

57) From where river Jhelum Originates?



Ans Spring in Verinag (Anantnag)



58) Which river is also known as “Chandrbhaga”



Ans Chenab



59) What is the origin of Kishanganga river ?

Ans Drea Mountains (Drass)

60) River Ravi is also known as ?

Ans Iravati

61) Which Lake is connected with Jhelum by a canal near Sumbal ?

Ans Mansabal Lake

62) From where Indus Originates?

Ans Mansarovar Lake in Tibet

63) Ujh River that flows in Kathua and then Enters Pakistan is branch of which river?

Ans: Ravi

64) Which river flows into Wular Lake ?

Ans Jhelum

65) Which river flows in Pahalgam ?

Ans Liddar river

66) Which river is also called the “river of Death” ?

Ans Shyok River

67) Origin of Nubra River ?

Ans Sicahen Glacier

68) Which river is known as “Veetesta” in Sanskrit ?

Ans Jhelum

69) From Where the SHYOK River Originates

Ans Rimo Glacier

70) Nubra river is a tributary of which river?

Ans Shyok river

71) Kishanganaga river is also known as?

Ans Neelam river

72) Which river Joins the Indus near Nimmu in Ladakh?

Ans Zanskar river

73) At which place Nubra river merges with Shyok river?

Ans Lughzheum

74) From where the Suru River Originates

Ans Penzella Galcier near Pensi la

75) Drass River is a tributary of which river ?

Ans Suru river

76) Mansabal Lake is famous for 

Ans Lotus

77) Which is the largest fresh water Lake in Asia ?

Ans Wular lake

78) Which lake is Srinagar is a world famous Tourist destination ?

Ans Dal Lake

79) Which lake of Jammu Region has a Sheshnag Temple ?

Ans Mansar Lake

80) Tulbul Navigation Project is built on which lake?

Ans Wular Lake

81) Name of “Mansabal” Lake is derived from

Ans Mansarovar

82) Which Lake is situated at the foothill of Mount Harmukh

Ans Gangabal Lake

83) Which lake is located enroute to Amarnath Cave?

Ans Sheshnag

84) Where is Mansabal Lake situated?

Ans Ganderbal District

85) Neelnag Lake is located in which District?

Ans Budgam

86) Anchar Lake, located near the Soura area of Srinagar city is connected with the famous Dal lake via a channel known as?

Ans Amir Khan Nallah

87) Which Lake is shaped like an Almond ?

Ans Tarsar Lake in Aru, Anantnag

88) Which Lake is known as “Vishnupad” ?

Ans Kausar nag

89) Which is the largest saltwater lake of Asia?

Ans Pangong TSO

90) Mansar Lake is also known as ?

Ans Mansarovar

91) Which is the Deepest Lake in Kashmir ?

Ans Mansabal lake

92) Where is Sansar Lake Located? 

Ans Patnitop

93) Which Lake is a source of water supply to Srinagar city?

Ans Harwan lake

94) In which district Hokersar lake is situated?

Ans Baramulla

95) Which Lake is also known as “Harmukh Ganga”?

Ans Gangabal Lake

96) Which are the main Tributaries of river Jhelum?

Ans Vishaw, Roumushi, Doodhganga, Sukhnag, Lidar, Sind and Ferozpur nallah

97) Marsar Lake flows into which river ?

Ans Lidar

98) Sokh and Dokh Lakes, situated on Harmukh mountains is associated with which Hindu Deity?

Ans Goddess Parvati
Graduate 
99) Which Lake is located near the Mansar Lake in Jammu Region?

Ans Surinsar lake.

100) In which valley is Yarab Tso Lake situated?

Ans Nubra Valley

(4) Expected Questions on Power Projects of J&K :



This topic has its special place in the J&K General Knowledge section and every year 3-4 questions are asked from this topics. 2 Types of Questions are asked from this section

1) Installed Capacity of various Power Projects of J&K
2) Rivers associated with Power Projects
3) Location of Power Projects.


101) The Total Installed Capacity of Jammu and Kashmir in term of Power Generation is?

Ans: 2579.49 MW

102) Which of the following countries is associated with Indus Water Treaty?

Ans: India and Pakistan

103) From which year the village electrification programme was made a part of Prime Minister’s Gramodaya Yojana?

Ans: 2001-02

104) Which of the organizations, act as a Nodal agency for the development of small hydro power potential in the state of J&K

Ans: State Power Development Corporation

105) The 120 MW Hydro Power Project SEWA-II of NHPC in the basholi belt of J&K is located on which of the following rivers?

Ans: Ravi

106) Which of the projects have been handed over to NHPC for execution?

Ans: i) URI HEP II
ii) Bursar II
iii) Sewa II HEP

107) Which treaty prohibits reservoir storage of water on major rivers of Jammu and Kashmir?

Ans Indus Water Treaty

108) Which of the Projects does not fall under Chenab basin ?

Ans: Karnah

109) Iqbal Hydroelectric Project is located on which river?

Ans: Wakharong

110) When was the Jammu and Kashmir State Power Development Corporation Limited is corporate?

Ans: 16th Feb, 1995

111) The Hydroelectricity in Jammu and Kashmir is not being fully harnessed due to which of the following reasons

Ans  (a) Long gestation periods for hydro power projects

(b) Skewed Tariff Profile

(c ) Unavailability of Reliable Hydrological data.

112) “Kiru” Power project and “Kawar” Power project which has the capacity of 600 WM and 520 MW respectively has been taken by which of the following corporations?

Ans:  Jointly by  JKSPDC  , NHPC  and Power Trading Corporation

113) Which of the following statements is/are correct about Jammu and Kashmir State Power Development Corporation Limited?

a) It plan, promote and organize an integrated and efficient development of power and all its aspects

b) Investigation, research, design and preparation of preliminary feasibility and detailed project reports.

c) Construction of Transmission lines and ancillary works for timely and coordinated supply of power

d) All the Above

Ans : All the Above

114) Consider the Following statements

(I) Jammu and Kashmir is one of the energy starved states of the country

(II) The state generates just 25% of the actual demand for electricity

Which of the following statements is/are true ?

(a) Only I

(b) Only II

(c) Both I and II

(d) None of the above.

Ans: Both I and II

115) Which of the following is a part of power projects of Jhleum Basin ?

Ans: Sewa

116) Which centrally Government sponsored scheme provides for Rural Electrification in the state ?

Ans: Prime Minister’s Gramodaya Yojana

117) J&K has abundant water resources and great potential for hydro power, estimated at over

Ans: 20,000 MW

118) Power Projects along the River basins

Project
Name of Basin
Chutak
Suru
Baglihar
Chenab
Kishanganga
Jhelum
SEWA II
River at Maska

119) Which sector has shown the highest increase in power consumption in the state?

AnsDomestic

120) When did the Jammu and Kashmir micro/mini hydro power projects came into Existence?

Ans: 2011

121) Villages in Ladakh are dependent on which of the following for its electricity needs?

Ans Diesel sets

122) Solar Energy can be used for which of the following purposes?

Ans Cooking, Water Pumping, street Lightning etc

123) Salal Hydro Project is located on which river?

Ans: Chenab

124) How much power is estimated to be generated from the geothermal energy?

Ans: 40 MW

125) The JKSPDCL is perusing the development of Geo-Thermal Project in Puga Valley in which of the following regions?

Ans: Ladakh 

126) Which of the following are Non-Conventional sources of energy?

Ans All these (Solar Energy, Geo Thermal Energy and Photo Voltaic Technology

127) Solar energy has provisions as an income source for 

Ans: Entrepreneurs

128) What is the increased consumption of power in Industrial sector?

Ans: 59.39%

129) Puga valley in ladakh region is a potential source for 

Ans: Geothermal energy

130) Solar Photovoltaic technology is the conversion of 

Ans: Solar energy into Electricity

131) Which is the First Hydro Electric Project of J&K

Ans Mohra Hydro Electric Project (Estd. 1905)

132) Which is currently the biggest Power Generation Project of J&K ?

Ans Salal Hydro Electric Project

133) What is the Installed capacity of Baglihar-I ?

Ans 450 MW

134) Uri Dam is built on which river ?

Ans Jhelum

135) Name the Power Projects Operational on Chenab River ?

Ans Salal, Baghlihar and Dul Hasti (390 MW)

136) What is the Installed capacity of Salal Hydro electric Project?

Ans 690 MW

137) Where is Nimo Bazgo Power Project Installed ?

Ans Indus (In Leh)

138) What is the Installed Capcity of URI-I and URI-II ?

Ans URI-I: 480 MW
       URI-II: 240 MW

139) Where is Kishanganaga Power Project Located ?

Ans Bandipora (Capacity: 330 MW)

140) Where is Pakal Dul Dam Projected?

Ans Chenab (Kishtwar) Capacity : 1000 MW

141) Over which river Ratle Power Project is projected to be built?

Ans Chenab River (Doda District) 

142) What is Installed Capacity of Ratle Power Project?

Ans 850 MW

143) What is the Installed capacity of Nimmo Bazgo Power Project?

Ans 45 MW

144) Which company is working on the development of Nimmo Bazo Power Project?

Ans Developed by NHPC while BHEL has  executed Electro mechanical works.

145)  Over which river Chutak Power Project is built ?

Ans Suru River (A Tributary of Indus) in Kargil

146) What is the Installed capacity of Chutak Power Project?

Ans 44MW

147) Where Dhumkar Dam is projected to be built?

Ans  Leh District over Indus River

148) What is proposed installed capacity of Dhumkar Dam?

Ans 45MW

149) Where in J&K, JKSPDSL has bult the First ever Gas Turbine?

Ans Pampore  with capacity of 175 MW

150) In which year, JKSPDS was incorporated as Private Limited Company in J&K?

Ans 16th Feb, 1995.

151) What is the estimated Hydro Potential of J&K in terms of power generation?

Ans 20000 MW

152) Over which river, Ranjit Sagar Dam Power Project is Built?

Ans Ravi in Shahpur Kandi

153) Where Stakna Hyrdo electric project is built ?

Ans Leh (Sind Nallah)

154) What is the installed capacity of URI-II?

Ans: 240 MW

155) In which district Kishanganga Power Project is located?

Ans Bandipora

(5) Expected Questions on Constitution of Jammu and Kashmir.

This is one of the most important topics of J&K General Knowledge section and ever year we have 4-5 Questions from this section. Questions in this section are commonly asked on basic knowledge of Topic and Difficulty Level is Easy to Moderate.


156) Who was the president of Drafting Committee?

Ans G M Sadiq

157) Till When the Title of Sadre-e-Riyasat for Governor and Prime Minister for Chief Minister was used in J&K

Ans 1965

158 ) When did Jammu and Kashmir Acceded with India?

Ans 26th Oct, 1947

159) Which section of constitution, describes the Relationship of state with Union of India?

Ans Section-3

160) How many schedules are these are in the Constitution of J&K?

Ans 7 Schedules

161) Which section deals with right of permanent residents?

Ans Section-10

162) In how many parts, Constitution of J&K divided?

Ans 13 Parts

163) Under which section Governor rule can be imposed in J&K?

Ans Section-92

164) Which Section Deals with Right to Free and Compulsory Education?

Ans Section-20

165) Which is the Official Language of J&K?

Ans Urdu

166) Which section provides for Separation of Judiciary from Executive?

Ans Section 18

167) Which section provides for Equality and Secularism?

Ans Section-25

168) Which section provides the Limit on Legislative and Executive Powers of state? 

Ans Section-5

169) Which Part of Constitutions Deals with Directive Principles of State Policy?

Ans Part-IV

170) Which part of constitution deals with rights of Permanent residents?

Ans Part-III

171) Which Schedule of J&K’s constitution deals with Regional Languages?

Ans Schedule VI

172) Which is the only right that has been added in the Indian Constitutional History and it not extended to J&K?

Ans Right to Education

173) Which Part of Constitution deals with Executive?

Ans Part-V

174) Which Section provides for provisions related to Pakistan Occupied Kashmir?

Ans Section-48

175) As per the Section-48 of Constitution, how many Assembly seats are recognized in Pakistan Administered Kashmir

Ans 24 Seats

176) Under which section, Judges of High court can be removed

Ans Section-99

177) Which Section provides for appointment of Governor?

Ans Section-27

178) Which Part of J&K’s constitution deals with public grievances?

Ans Part-IX

179) As per the Section-5 of J&K constitution, state can make Laws on all matters, except 

Ans Defense, Foreign Affairs, Finance and Communication

180) Which Part provides for amendment of Constitution?

Ans Part XII

181) Which Part of J&K Constitution Deals with Elections?

Ans Part X

182) Which Section of J&K’s constitution deals with Rights of Women? 

Ans Section-22

183) Who is the Head of the state in J&K , as per Section 26 of J&K’s constitution?

Ans Governor

184) Which Section deals with “ Rights of Children”?

Ans Section-21

185) Which Part of Constitution deals with Transmonal Provisions?

Ans PartXIII

186) Which Part of Constitution deals with The High court?

Ans Part-VII

187) Can Union of India Declare Financial Emergency in J&K?

Ans No

188) In which case, Emergency can be declared in Jammu and Kashmir

Ans In case of War, External Aggression

189) Which section of J&K’s constitution states that “The state of Jammu and Kashmir is and shall be an Integral part of Union of India?”

Ans Section-3

190) Which section provides for Protection of Governor?

Ans Section-143

191) Who has signed the Constitution of J&K into Law?

Ans Dr. Karan Singh

192) Which Schedule of Constitution deals with Oaths and Affirmations?

Ans Fifth Schedule

193) Which section provides for Organization of Village Panchayats?

Ans Section-16

194) Which Part of the Constitution deals with Public Services?

Ans Part-IX

195) Which section Deals with the Public Service Commission of state?

Ans Section 128

196) Which article of Indian constitution gives autonomy to the state of Jammu and Kashmir ?

Ans Article 370

197) When J&K constituent Assembly was established?

Ans September, 1951.

198) When was J&K’s constitution adopted?

Ans 17th November, 1956

199) When did Constitution of J&K came into force?

Ans 26th Jan, 1957

200) Who was the chairman of Drafting Committee of constitution?

Ans Shri Girdhari Lal Dogra

Till Now, we have share 200 Expected Questions for JKSSB Exam and we will be sharing the Expected Questions from the following Topics

1) Tourist Places of J&K
2) Historical Places of J&K
3) Famous Personalities of J&K
4) Climate, Crops and Transport of J&K.




(6) Tourist and Historical Places of J&K


This is an important topic weightage wise, as every year, 6-7 Questions are asked from Tourist and Historical Places of J&K. As the Syllabus for this topic is very limited. So if you read the below mentioned Questions, you can easily score marks in this section.

Some of the Commons Types of Questions from this section are:


  • Location of Tourist and Historical Places.
  • Reason for being popular  etc
  • Persons associated with these Tourist Places etc.



1) Who was the First European to visit Ladakh?

Ans Jesuit Father, Hippolyte Desideri in AD 1715


2) Which Organization looks after the Tourism sector in J&K ?

Ans Jammu Kashmir Tourist Development Corporation (JKTDC)

3) When was JKTDC established?

Ans: 13th Feb, 1970.

4) The City of Jammu is popularly known as?

Ans City of Temples

5) Which of the places in known as the “Gateway to the Kashmir valley”?

Ans: Jammu

6) Who looks after the Management of Mata Vaishno Devi Temple?

Ans: Vaishno Devi Shrine Board

7) Which Place in J&K is known as “Chhota Kashi”?

Ans Purmandal

8) The fort located on the hill in the vicinity of Rajouri town, constructed by Mughal Emperor Jahangir ?

Ans: Dhandidhar fort

9) Which of the following places in known as “Chhota Kashmir?”

Ans Baderwah

10) Which ruler built an outer wall of the fort Hari Parbat and planned a New Capital called ‘Nagar Nagor’ to be built with in the wall?

Ans: Akbar

11) Who renovated the Bhimgarh fort ?

Ans Maharaja Gulab Singh

12) Bahu Fort in Jammu has the shrine of ?

Ans Bawe wali Mata

13) Origin of the name ‘Patnitop’ is a distortion of the original name of ‘Patan da talab’ refers to as?

Ans Pond of the princess

14) Where the world famous Tulip garden is situated?

Ans Srinagar

15) Amar Singh Palace built by Raja Amar Singh, A dogra King, which is now converted into a museum, located in banks of which river?

Ans Tawi River

16) Which place is popularly known as Meadow of Flowers?

Ans Gulmarg

17) Which is the only domed mosque in Srinagar ?

Ans Hazratbal

18) The resort known for its golf course, the highest in the world?

Ans Gulmarg

19) To which Hindu God, is Martand Sun Temple attributed?

Ans Lord Surya

20) Martand Sun Temple was built by ?

Ans Lalitaditya Muktapida in 8th Century BC

21) Which place in popularly known as ‘Venice of East’ ?

Ans Srinagar

22) Which of the regions has been called the “Paradise of the Indies”?

Ans Kashmir Valley

23) Which of the lakes in the largest of the high altitude lakes in the Trans Himalayan Region, entirely with in India?

Ans Tsomoriri lake

24) Which place is known as “Moon Land”?

Ans Ladakh

25) Which place in known as “Land of Lamas” ?

Ans Leh

26) Hemis Monastery in south east of leh was established by?

Ans King Senge Nampar Gyalva

27) Which sikh guru visited the gurudwara situated in the Hari Parbat fort?

Ans Guru Hargobind

28) Which fort is popularly known as “Reasi fort”?

Ans Bhimgarh fort

29) Jahangir built the Shalimar temple in Srinagar for ?

Ans Nur Jahan

30) Which monastery has a statue of Shakyamuni Buddha?

AnsShey Monastery

31) Panch Bakhtar Temple, one of the oldest temples of Jammu is attributed to which Hindu deity?

Ans: Lord Shiva

32) Over which hills, shrine of Mata Vaishno devi is located?

Ans: Trikuta Hills

33) Who started the Construction of Raghunath Mandir ?

Ans Maharaja Gulab Singh 

34) Shahdra-Sharief in Rajouri has the shrine of ?

Ans Baba Ghulam shah

35) For which Hazratbal shrine is famous for?

Ans Moi-e-Muqaddas (Believed to be hair of Muhammad)

36) Under the rule of which king, construction of Raghunath temple completed?

Ans Ranbir Singh

37) Which temple is also known as Takht E-Suleman?

Ans Shankracharya temple

38) Who constructed the Hari Parbat fort in Srinagar?

Ans Afghan Governor Atta Mohammad Khan

39) Who built Chashma i Shahi ?

Ans Chashma i Shahi was built in  1632 by Ali Mardan Khan on the orders of Shah Jahan as a gift for his elder son Dara Shikhon

40) The First fortification of Hari Parbat was constructed by ?

Ans Akbar in 1590

41) Who constructed the Shankaracharya temple ?

Ans Raja Gopaladitya.

42) Who established the Nagal Sahib gurudwara of Poonch ?

Ans Sant Bhai Mela singh

43) Hari Parbhat has the Shrines of ?

Ans 1) Shrine of Sharika Mata

2) Makhdoom Sahib, Shrine of Hamza Makhdoom

3) Gurudwara Chatti Patshahi

44) Which sikh guru is believed to occasionally visit the Hari Parbat?

Ans Guru Har Gobind

45) What are the other names for Hari Parbat?

Ans Durani fort Or Koh-e-Maran

46) Who built stone stairs at the Shankaracharya temple ?

Ans Raja Gulab Singh

47) Who built Shalimar Bagh ?

Ans Jahangir for his wife Noor Jahan in 1619

48) Who built Nishat Bagh ?

Ans Built in 1633 by Asif Khan, Elder brother of Noor Jahan

49) Who built the Amar Mahal  (Hari Palace)?

Ans It was built in 19th Century for Dogra King Raja Amar Singh by French Architect on the lines of French Chateu

50) On the banks of which river, Hari Niwas is located?

Ans Tawi River

51) Who constructed the Famous Bahu fort ?

Ans Raja Bahu Lochan

52) Who constructed the Ranvishewar temple in Akhnoor?

Ans Ranbir Singh

53) Which place is known as “Meadow of Flowers?”

Ans Gulmarg

54) Which Place is known as Meadow of Gold?

Ans Sonamarg

55) Which town in located in the Foot hill of Mata Vaishno Devi Temple?

Ans Katra

56) Who built Jama Masjid of Srinagar?

Ans Sultan Sikander in AD 1400 and enlarged by Zain-ul-Abidin

57)  Which Place is J&K has tourism all-round the year?

Ans Vaishno Devi Temple

58) The present fort located on Hari parbat was built under the reign of?

Ans Shuja Shah Durani in 1808

59) Who constructed the famous Bhimgarh fort in Reasi?

Ans Maharaja Rishipal Rana

60) The famous Hill Resort Patnitop has its name derived from?

Ans Patan Da Talab meaning Pond of Princesses

61) Bahu fort has a nearby Shine of?

Ans Goddess Kali also known as Bawe wali mata

62) Where is Dhandidhar fort Located?

Ans Rajouri

63) Which place is popularly known as “Venice of East”?

Ans Srinagar

64) In which district Gulmarg in Located ?

Ans Baramulla.

65) Charar-e-sharif is popularly known as?

Ans Hazrat Shiekh. The shine is built to commemorate Shiekh Noor-ud-din Noorani, a sufi saint also known as Nund Rishi

66) Which is the First Mosque ever built in Srinagar?

Ans Khhanqah of Shah Hamadan

67) Phyang Monastery in Ladakh is also known as ?

Ans Gompa Monastery

68) Which king established Hemis Monastery of Leh?

Ans Senge Nampar Gyalva

69) Who built the Alchi Monastery ?

Ans Ringen Zangpo

70) Which Pass divides the Zanskar valley with the Suru valley

Ans Penzella pass

71) which Place is known for Mural art?

Ans Zanskar

72) King Avanti Varman belong to which dynasty?

Ans Utpala Dynasty

73) Which temple was early known as Gopadri?

Ans Shankaracharya Temple

74) The word Khanqah refers to ?

Ans A wooden Structure

75) Which ruler built an outer wall of the fort Hari Parbat and planned a new capital called Nager Nagor to be built with in the wall?

Ans Akbar

(7) Expected Questions on Famous Personalities, Crops, Transport of J&K


In this topic, we can expect 2-3 Questions in the upcoming JKSSB Exam. 

For that, we have compile 25 Questions and we expected 1-2 Questions to be asked from these Questions. However, it is highly advisable, that you should bo through the complete topic and don't reply on these Questions.

These questions are meant only for revision and should not be taken as a book substitute.


76) Which politician from J&K became the Home Minister of India in 1989-90?

Ans Mufti Mohammded Sayeed

77) Who was the First Sadr-e-Riyasat of Jammu and Kashmir?

Ans Karan Singh

78) Which eminent personality for J&K was awarded Saraswati Samman 2015 for her autobiography “Chit-chete”?

Ans Padma Sachdev

79) Who is the first Kashmiri writer awarded with Gyanipath Award, India’s highest literary award?

Ans Rehman Rahi

80) Who is considered to be the Father of Dogri by bringing the language on the National Stage?

Ans Ramnath Shastri

81) Who was awarded with Padma Shri and Sahitya Akademi prestigious award, 2011 for Dogri translation of famous Urdu Novel “Do Gaz Zameen?

Ans Dr.  Jitendera Udhampuri

82) Who was the First Kashmiri Poet to write in Blank verse?

Ans Dinanath Nadim

83) Who was Known as Lal Sahib?

Ans Swami Lakshman Joo

84) What is the Full form of JKSPDCL?

Ans Jammu and Kashmir State Power Development Corporation Limited

85) What is the full form of SSRB?

Ans Service Selection and Recruitment Board

86) Who is considered to be the First Kashmiri Historian?

Ans Pt. Kalhana

87) Which famous personality made the Primary Education Compulsory in J&K?

Ans Raja Hari Singh

88) Who was known as the “Architect of Modern Kashmir” because of his constructive work in the state?

Ans Bakshi Ghulam Mohammad

89)  Who was the First Prime Minister of Jammu and Kahsmir?

Ans Mehar Chand Mahajan

90) Who was the First Chief Minister of J&K ?

Ans GM Sadiq


(8) Questions on climate, Crops and Roads & Transport.


91) Which is the most expensive crop, grown in J&K also known as Golden Harvest?

Ans Saffron

92) Which of the  places or region of the valley known for the cultivation of saffron crop?

Ans Pampore

93) Which is the Staple food of Kashmiris?

Ans Rice

94) Jammu and Kashmir is the leading producer of which cash crop?

Ans Saffron

95) Which cropping pattern is followed in the state of Jammu and Kashmir?

Ans Two crops a year

96) Which Pass connects the Valley of Kashmir with Jammu?

Ans Banihal pass

97) Which National highway links Kashmir valley and Jammu with other parts of India?

Ans NH 1A

98) Which National Highway connects Katra with Domel

Ans NH 1C (Distance is 8 Km only)

99) Which national highway entirely in J&K and connects Srinagar with Leh also known as Srinagar-Leh Highway?

Ans NH-1D

100) Which National Highway entirely within J&K connects Batote with Khanabal ?

Ans NH-1C






For Telegram users please scroll down to join our Telegram Channel





Did you find this post useful?
Getting Info...

About the Author

Hey there! My name is Zakir Ayoub, a professional Web Designer, Graphic Designer, UI / UX Designer as well as Content Creator. I love to Code and create interesting things while playing with it. Know More

Post a Comment

Comments are moderated. They will be published only if they add to the discussion in a constructive way. If you disagree, please be polite. We all want to learn from each other here. Please check our Comment Policy page before commenting. Check the "Notify me" box to get notified via email when someone replies to a comment.
Cookie Consent
We serve cookies on this site to analyze traffic, remember your preferences, and optimize your experience.
Read More

REGISTRATION

Rs.
*Registration is absolutely free, we will not charge a single penny.

Register Now It's Free

Read Frequently Asked Question here