We fixed some issues to boost the overall user experience. Report Bugs!

5000 Most important General Knowledge Questions for all Competitive Exams [PAGE-11]

Increase Your General Knowledge Questions & Answers Subjects ' History, Geography, Economy, Polity, Sports, Science
Please wait 0 seconds...
Scroll Down and click on Go to Link for destination
Congrats! Link is Generated
Increase Your General Knowledge Questions & Answer s
Subjects ' History, Geography, Economy, Polity, Sports, Science
5000 Most Important General Knowledge Questions

225. In which session Mahatma Gandhi was elected the President of Congress?

Answer -Belgaon session (1924 AD)


226. When and where was the Ghadar Party established?

Answer -1 November 1913 AD in San Francisco ( America).


227. Under whose leadership the Ghadar Party was formed?

Answer -Lala Hardayal.


228. Who became the first President of the Ghadar Party?

Answer -Sohan Singh Bhakhana


229. When did Mahatma Gandhi get the title of Kaiser-e-Hind?

Answer -In the year 1915.


230. In which session was the unity between the moderate party and the hot party of Congress?

Answer -Lucknow session (1916 AD)


231.  In which session did the Muslim League and the Congress establish a joint committee?

Answer -Lucknow convention


232. Which institution was founded by Bal Gangadhar Tilak for self-government?

Answer -Home Rule League (March 1916 in Poona)


233. When and where did Annie Besant establish the Home Rule League?

Answer -In Madras in 19-September 1916 AD.


234. Who was the first secretary of the Home Rule League established under the leadership of Annie Besant?

Answer -George Arundel

235. Who came to be called the recruiting sergeant?

Answer -Mahatma Gandhi. Because during the First World War, Gandhiji encouraged people to join the army.


236. Who founded the Sabarmati Ashram?

Answer -Mahatma Gandhi


237. When and where did Mahatma Gandhi establish Sabarmati Ashram?

Answer -अहमदाबाद-1916 AD in Ahmedabad.


238. Who inspired Gandhi to come to Champaran?

Answer -Bihar's farmer leader Rajkumar.


239. Where did Gandhiji use Satyagraha for the first time?

Answer -South Africa


240. Where did Gandhi first use Satyagraha in India?

Answer -Champaran (Bihar)


241. When was the movement of Champaran?

Answer -In the year 1917.


242. Which practice did the British have to end due to the Champaran rebellion?

Answer -Tinkathia custom


243. In support of whom did Mahatma Gandhi go on hunger strike for the first time?

Answer -In support of the strike of Ahmedabad mill workers in 1918 AD.


244. Which movement did Mahatma Gandhi launch in Kheda district of Gujarat in 1918?

Answer -do not move

245. When was the Rowlatt Act implemented?

Answer -19 March 1919 AD.


246. What was Rowlatt Act?

Answer -Such a law under which any suspicious person could be arrested without trial. No appeal, no argument and no lawyer could be made against him.


247. When did Gandhiji start a nationwide strike against the Rowlatt Act?

Answer -6 April 1919 AD.


248. When did the Jallianwala Bagh massacre take place?

Answer -13 April 1919 AD.


249. Where did the Jallianwala Bagh massacre take place?

Answer -Amritsar


250. Who led the Jallianwala Bagh massacre?

Answer -General Dyer


251. What was the reason behind the Jallianbala Bagh massacre?

Answer -General Dyer fired indiscriminately at the public meeting in protest against the arrests of Dr. Satpal and Saifuddin Kitchlew.


252. How many people died in Jallianwala Bagh massacre?

Answer -According to the government report 379 and according to the Congress committee 1000 people were killed.


253. Which Indian assisted General Dyer in the Jallianwala Bagh massacre?

Answer -Hansraj

254. Who resigned from the membership of the Viceroy's Executive Council in protest against the Jallianwala Bagh massacre?

Answer -Shankaran Nair


255. Under whose chairmanship the British government constituted an eight-member inquiry committee into the Jallianwala Bagh massacre?

Answer -Lord Hunter.


256. How many Indians were among the members of the inquiry committee formed by the British government?

Answer -three


257.  Under whose leadership did the Congress set up a commission to investigate the Jallianwala Bagh massacre?

Answer -Madan Mohan Malviya. Motilal Nehru and Gandhi were also among the other members of this commission.


258. Jallianwala Bagh was the property of which person?

Answer - a person named Jalli.


259. Against whom did the Khilafat movement start?

Answer -Against the Allies. especially against Britain


260. In whose support the Khilafat movement was done?

Answer -The Indian Muslim started the movement in support of the Caliph of Turkey.


261. When was Khilafat Day celebrated all over the country?

Answer -19 October 1919 AD.

262. When did Mahatma Gandhi preside over the joint conference of Hindus and Muslims?

Answer -23 November 1919 AD.


263. When did the non-cooperation movement start?

Answer -August 1, 1920 AD.



         

Join our Telegram Channel

Getting Info...

Advertisements

Post a Comment

Comments are moderated. They will be published only if they add to the discussion in a constructive way. Please check our Comment Policy page before commenting. Check the "Notify me" box to get notified via email when someone replies to a comment.
Cookie Consent
We serve cookies on this site to analyze traffic, remember your preferences, and optimize your experience.
Oops!
It seems there is something wrong with your internet connection. Please connect to the internet and start browsing again.
AdBlock Detected!
It looks like you're using an ad blocker. That's okay. Who doesn't? Please work with us by disabling your ad blocker and let's create a sustainable web together. The revenue we earn by the advertisements is used to manage this website, we request you to whitelist our website in your adblocking plugin.
Thank you!